Hajanaisia ajatuksia yinjoogasta

Ihanaa tätä hetkeä ja ihanaa, että olet juuri nyt lukemassa näitä hajanaisia ja keskeneräisiä ajatuksia yinjoogasta. Keskeneräisiä siksi, että asiat on kirjoitettu tähän sellaisina, kun ne sillä hetkellä ovat tulleet. Ehkä joku asioihin enemmän perehtynyt voisi kertoa asioista paremmin ja sen vuoksi listailen loppuun kirjoja ja ehkä linkkejä, joihin kannattaa tutustua, jos aihe kiinnostaa enemmän. Keskeneräisyys on mielenkiintoista, siihen liittyy paljon tunteita, kuten epäonnistumisen pelkoa, riittämättömyyttä ja yhtä lailla myös tietämättömyydestä johtuvaan kaikkitietäväisyyttä. Keskeneräisyydessä kiehtovaa on se, että siinä on tilaa oppia lisää, tehdä virheitä ja erehtyä. Ja ehkäpä juuri sen vuoksi on tärkeää nauttia omasta keskeneräisyydestä ilman että edes yrittäisi pyrkiä täydellisyyteen. Joogassa, elämässä, tämän kirjoittamisessa tai ihan missä tahansa.


Mutta takaisin sinne yinjoogaan. Wikipedian määritelmän mukaan yinjooga on hidastempoinen joogatyyli, jossa yhdistyvät perinteinen kiinalainen lääketiede, taolainen yin & yang -ajattelu sekä asanat, joita pidetään yllä yleisesti pidempään kuin muissa joogatyyleissä. Fyysisellä tasolla näillä pitkäkestoisilla asanoilla pyritään vaikuttamaan sidekudoksiin, jänteisiin, faskiaan, ligamentteihin, niveliin sekä lisäämään nivelalueiden aineenvaihduntaa ja palauttamaan luontaista liikkuvuutta. Hienojakoisemmalla tasolla asanat taas vaikuttavat meridiaanilinjoihin.

Mutta se mitä yinjooga oikeasti on, on jokaisen itse kokeiltava ja koettava. Joogan kokemuksellisuuden vuoksi haasteena on usein sen sanoittaminen, että mitä se on, mitä oikein tapahtuu, ja yhtä lailla myös sen ymmärtäminen, mikäli omakohtaista kokemusta ei ole. Ja jokaisella meistä on omat syymme ja tarpeemme miksi joogan pariin hakeudutaan, se voi olla pelkkä uteliaisuus tai tarve hiljentymiseen, tai kehonhuoltoon, ehkä selkäkipu tai muut säryt ja kolotukset. Tai seura ja muut ihmiset. Olivatpa syyt ja tarpeet mitä tahansa, niin ne kaikki ovat ihan yhtä hyviä ja arvokkaita olivatpa ne sitten osa suurta henkistä kasvutarinaa tai arkipäiväistä jumppaa. Ja aina ei edes tarvitse tietää miksi tekee sitä mitä tekee, joskus se selviää vasta myöhemmin.

Yinjooga on helppo laji aloittaa jooga. Se sopii lähestulkoon kaikille. Tunnille voi tulla turvallisesta villasukissa lämpimiin vaatteisiin kääriytyneenä ilman että tarvitsee pelätä osaako tai vaikka että riittääkö kunto.
En kuitenkaan sano, etteikö yinjooga olisi haastavaa. Se on. Ihan hiton vaikeaa. Joskus haasteena voi olla ihan pelkkä pysähtyminen ja hiljaisuudessa oleminen, hiljaa oleminen. Monesti täytetään tilaa äänellä ja puheella sen sijaan että oltaisiin läsnä sen kanssa mikä on, pysähdyttäisiin tarkkailemaan ja havainnoimaan. Uskallettaisiin kuunnella hiljaisia viestejä. Joskus hetken hiljaa olemalla voi oppia itsestä tai muista enemmän kuin vuosiin. Pysähtyminen vaatii sitkeyttä. Joskus pitkät ajat asanoissa voi tuntua tukalilta. Tunteita ja muistoja voi nousta pintaan. Nousta salaa pintaan ja hiipiä hiljaa pois. Huomaat, miten pysähtyneisyydessäkin muutos on koko ajan läsnä. Asanoissa viipyillään useita minuutteja, kerros kerrokselta pehmennytään ja hellitetään, vajotaan syvemmälle, omia rajoja kunnioittaen. Usein harjoituksen edetessä asanat pitenevät entisestään ja niiden määrä vähenee. Vähän niin kuin muissakin asioissa, sukeltaessasi tarpeeksi syvälle johonkin asiaan, kaikki siinä hetkessä oleva turha ja ylimääräinen karisee pois.

Hyötyjä ja vaikutuksia ei pääse itse valitsemaan. Voi olla, että saatkin jotain ihan muuta mitä olit tullut hakemaan ja se mitä hait, ei koskaan ehkä tulekaan. Matolla venyttelyn lisäksi voit oppia asioiden hyväksymistä ja mahdollisesti muita sellaisia asioita, jotka ovat maton ulkopuolella vielä liian pelottavia.
Joskus joogan myötä asiat voivat muuttua, joskus ne voi muuttua rajustikin. Muutos on tasapainon hakemista. Yin & yang -kaksi vastakkaista voimaa. Kahden vastakkaisen voiman tasapaino. Jatkuva muutos. Sen on läsnä kaikessa, joogasit tai et. Keho ja luonto pyrkivät luontaisesti tasapainoon ja monesti itse, joskus hyvin väkivaltaisestikin, puserretaan uppiniskaisesti siihen suuntaa, mikä lisää epätasapainoa entisestään. Yin -feminiinisyys, pimeys, passiivisuus, yö, talvi. Yang -maskuliinisuus, valo, aktiivisuus, päivä, kesä. Kiire ja laiskotettelu. Mitä näitä nyt on. Jos koko ajan ammentaa vain toisesta, tulee epätasapainoa ja ehkä se kaivo, mistä on ammennettu, tyhjenee ja muutos tulee, koska ei ole muuta vaihtoehtoa.  Joskus joogassa ja yinjoogassa (ja elämässä) pelkkä pysähtyminen itsessään alkaa muuttamaan asioita, hiljentyessä voi kuulla oman äänen paremmin ja tulla herkemmäksi sille. Ehkä asiat alkavat muuttumaan itsestään. Tai sitten ei ja sekin on ihan ok.

 

Nyt syömään, moi!

Terkuin, 
Riina

 

Kirjoja yinjoogasta:
Bernie Clark.The Complete Guide to Yinyoga., Jouni Hallikainen.Yin-jooga -olemisen taito., Jouni Hallikainen. Total Yin. ja Jouni Hallikainen.Tie nimeltä Yin.

Muita linkkejä:
Living Yin -podcast. https://open.spotify.com/show/3TEQdBt9n66ZDM2p1SHwGJ?si=da5f5066696f4e2c

https://yinyoga.com/

ps. Kommentteihin saa lisäillä omat kirja/linkkivinkit



Jätä kommentti